Mister Sörfőzde

A Mister Sörfőzde Budapest északi részén, a XV. kerületben Rákospalotán található. Tulajdonosa Bódis Lajos, aki a vendéglátásban kezdte pályafutását, mielőtt belevágott saját vállalkozásába. Az 1990-es évek elején született meg az az elgondolás, hogy saját sörfőzdével kombinált vendéglátóegységet hozzon létre. Úgy gondolta, mivel a Nyugat-európai tapasztalatok azt mutatták, hogy az ottani emberek szeretik ezt a megoldást és büszkék arra, hogy a településükön sörfőzde van, és ezt szívesen fogyasztják, talán érdemes lenne ezt itthon is megvalósítani. Mivel a sörfőzés élelmiszergyártás, és teljesen más szakterület mint a vendéglátás, először is hozzáértő szakértőgárdát kellett keresnie.

A 90-es évek elején két-három ajánlat volt a piacon, ami komplett kisüzemi sörfőzdéket ajánlott, berendezéssel, technológiával együtt, úgy hogy pár hét alatt betanították azt a leendő sörfőzőknek. Nagyon egyszerűnek, könnyednek tűnt az egész, de ahogy jobban átgondolta a technológiai folyamatokat, rájött, hogy nagyon sok buktatója van ezeknek a készen kapható berendezéseknek. Nem volt meg a szakmai háttér folyamatos felügyelete, mivel csak betanították és utána magukra hagyták a sörfőzdéket. Itt olyan tudással kellett rendelkezni, amit három hét alatt nem lehetett megtanulni. A technológián kívül az egyik leglényegesebb dolog a berendezéseknek a tisztítása és tisztántartása, és a technológiához való igazítása volt. Az itthoni tisztítószer ellátó cégek ugyan tudtak olyan tisztítószereket adni, ami elégséges volt a berendezések tisztántartásához, de a probléma ott kezdődött, hogy ezeket a készen kapható berendezéseket alumíniumból, szénacélból, rozsdamentes acélból, bronzból, tehát ilyen szedett-vedett dolgokból állították össze, és ezeket így együtt nem lehetett tisztítani, illetve nagyon meg kellett volna válogatni a tisztítószereket. Olyan nagy választék nem volt, hogy az összes kritériumnak ez megfeleljen.

Szakmai szempontból úgy gondolta, hogy ezekkel a berendezésekkel nem lehet olyan minőségi sört előállítani, mint amilyen a terveiben szerepelt. Ezért teljesen egyedi utat választott. A Kőbányai Sörgyár akkori termelési főmérnöke Wéber András volt, akit sikerült megnyernie ehhez az ügyhöz. Wéber András nagy kihívást látott egy egyedi sörfőzdének a kialakításában. Másfél-két évig dolgoztak a sörfőzde szellemi és technikai részén, és Wéber András vezetésével saját maguk megtervezték a technológiát és a hozzá tartozó berendezéseket, ami költségesebbnek bizonyult, mert rozsdamentes acélból készítették el, ami időálló. Ezzel olyan minőségű sört lehet előállítani, ami hosszú távon a piacon tud maradni.

Az egyedi technológiához, egy egyedi pils típusú sör receptjét dolgozták ki, ami egy 12 balling fokos szűrt világos sört jelentett. 1994-ben indították be a sörfőzdét, ahol elkezdték főzni a szűrt Mister sört, amit azóta is ugyanazzal a technológiával főznek a német tisztasági törvény szerint. Semmilyen pótanyagot nem tesznek a sörbe, csak a négy alapvető összetevőből (maláta, komló, sörélesztő, víz) készül. Pasztőrözést nem alkalmaznak, ennek köszönhető egyedi ízvilága. A világos, szűrt Mister sör 4-6 hét alatt készül el, ami eltarthatóságát is befolyásolja. A hordóba, vagy palackba történő töltés után 8 napig fogyasztható, de ezt a sört azért vásárolják, hogy frissen el is fogyasszák.